Угрожени лептири Србије – заједно смо јачи!

Пројекат и пројектне активности

Након успешно реализована два пројекта (Угрожени лептири Србије: хитна потреба за истраживањем и заштитом и подешавање заштитарских алата) финансирана од Рафорд фондације, марта 2018. године започета је реализација трећег пројекта под називом Угрожени дневни лептири Србије – заједно смо јачи. Детаље о пројекту можете наћи и на страницама Рафорд фондације.

Планиране активности су подељене у три групе и биће реализоване током ове и наредне године.

 1. Теренске активности.

  • Картирање дистрибуције ускршњег (Zerynthia polyxena) и ђурђевданског лептира (Zerynthia cerisy), где ће посебна пажња бити посвећена истраживању оних области где ове врсте нису бележене.

  • Картирање договорених циљних врста које укључују: Euphydryas maturna, Euphydryas aurinia, Parnassius apollo, Apatura metis, Colias caucasica, Carcharodus orientalis, Melitaea ornata, Pyrgus cinarae. Поред тога циљне врсте су и потенцијално ишчезле врсте са подручја Србије (Lopinga achine, Leptidea morsei, Colias myrmidone), а желели би да потражимо и неколико потенцијално нових врста у фауни наше земље, од којих би се могле очекивати Melitaea brithomartis, Muschampia tessellum, Erebia triaria, Erynnis marloyi, Hipparchia sentes, Pseudochazara anthelea, Tarucus balcanicus и друге.

  • Трансекти као метода праћења промена бројности популација дневних лептира. Податке о својим трансектима за сада можете уписивати на monitoring.biologer.org, а у плану је да ова страница буде интегрисана у сам Биологер и његову апликацију за Андроид уређаје. Што више нас се прикључи имаћемо бољи увид у то шта се дешава са фауном наших дневних лептира.

 2. Развој алата и научни допринос.

 3. Промоција.

  • Израда промотивног материјала и појављивање у медијима.

  • Писање текстова о дневним лептирима Србије. Наш тим ће бити укључен у пројекат који реализује Биолошко друштво „Др Сава Петровић“ из Ниша, тако да ћемо ускоро имати и текстове о дневним лептирима на српској Википедији.

  • Поред промотивног материјала, резултати пројекта ће бити презентовани у Нишу, Београду, Крагујевцу и Новом Саду током 2019. године.

Надамо се да ћемо заједно прикупити пуно занимљивих података на терену и да ћемо се лепо дружити током пројектних активности. У међувремену се неколицина људи који су имали своје Рафорд грантове окупило на страници wildbalkans.com. У будуће овде можете читати вести са наших пројеката, погледати фотографије занимљивих предела, биљака и животиња, научити нешто о природњачкој фотографији, заштити животне средине и биодиверзитету Србије, али и Балкана уопште. А уколико имате сличан пројекат или идеје, позивамо вас да напишете кратак чланак за wildbalkans.

Очекивани резултати пројекта

Овим пројектом желимо да сакупимо податке који су нам неопходни за заштиту дневних лептира Србије и да те податке презентујемо научној заједници, државним институцијама и свим заинтересованим људима и организацијама.

 1. Студија о екологији Zerynthia sp. треба да допуни податке о распрострањењу ових врста и проба да објасни зашто ђурђевдански лептир помера границе свог распрострањења ка северу. Планирамо да активностима на терену удвостручимо број прикупљених података у наредне две године, и да окупимо велики број заинтересованих теренаца, упознамо нове људе и покажемо занимљив свет лептира свима који су за њега заинтередовани. Надамо се да ће наш тим за проучавање дневних лептира Србије нарасти и бити спреман за нове авантуре у чудесном свету инсеката.

 2. Дигитализацијом литературних података, као и теренским активностима прикупили смо импресивну количину података и ревидирали списак врста дневних лептира Србије, а до краја пројекта се може очекивати и званична Црвена листа. Надамо се да ће ово помоћи нашој држави да боље конципира закон о заштити природе и осигурати опстанак неким од најугроженијих врста наших лептира.

Рад Милоша Поповић на пројекту је суфинансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког напретка Републике Србије (пројекат бр. 173025), док је развој Биологер апликације суфинансиран од стране пројекта фондација Рафорд (пројекат бр. 20507-B) и МАВА (пројекат организације „Hyla“ под називом „Пројекат заштите биодиверзитета на кречњацима Динарског масива“).

Аутори текста: Бојана Надаждин, Бојана Матић и Милош Поповић

Новости на пројекту


Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *