Угрожени дневни лептири Србије – подешавање заштитарских алата

Naš prethodni Rufford projekat se može smatrati velikim uspehom, pošto smo (1) od tada otkrili tri nove vrste dnevnih leptira u Srbiji i (2) organizovali mrežu ljudi koji zajedno rade na razvoju baze podataka o leptirima, njihovom istraživanju i zaštiti. Ukupno 198 vrsta дневних лептира је забележено у Србији, али се наша земља још увек може сматрати једном од најмање изучених у региону. Брзе промене у пољопривреди, расељавање станивништа и промене у економији могу изазвати губитакмногих врста лептира.

Овогодишњим пројектом желимо да ујединимо наше сараднике и заједно унапредимо мапирање и праћење стања дневних лептира у Србији. Неколико обука и мале новчане надокнаде за теренски рад су ту да обезбеде ширу мрежу сарадника. Желимо да унапредимо и начин уноса података, тако што ћемо поставити постојећу базу података на Интернет. То ће олакшати напоран посао мапирања и обезбедити алате за израду нове црвене листе и атласа дневних лептира Србије у будућности. Надамо се да ће освежена црвена листа омогућити бољу процену приоритетних врста за заштиту и да ће омогућити очување најзначајнијих станишта дневних лептира.

Праћење наших најугроженијих дневних лептира (Boloria eunomia, Lycaena helle i Phengaris teleius) ће се наставити током овог пројекта. На крају пројекта послаћемо извештаје одговорним државним организацијама и објавити на нашим страницама. Мапирање недовољно истражених делова ће бити настављено и покриће још већу територију у односу на претходни пројекат уз помоћ развијене мреже волонтера.

На крају, ту су и филмови, текстови, постови, инфо табле и брошуре. Надам се да ћемо имати прилике да нешто научимо једни од других током пројекта и да ћемо заједно помоћи нашим лептирима. Још увек има пуно места за свеже идеје! Слободно нас контактирајте, ако желите да помогнете нашем тиму.

Пројекат је подржала Rufford Small Grants фондација, а нешто више о пројекту можете сазнати на страници пројекта.

Координатор пројекта: Милош Поповић