Скривени углови Србије

Да ли знате где је сакривено најлепше место на Свету? Уколико погледате боље, схватићете да се налази управо пред вашим очима!

Природа Србије је препуна скривених места која одликује изузетна лепота – само треба погледати. То је оно на шта желимо да укажемо пројектом “Скривени углови Србије – Сачувајмо наше воде од заборава”

Основни циљ пројекта је успостављање споне између науке и уметности у сврху очувања биодиверзитета Србије и покретања будућих акција. Сматрамо да су многи делови наше земље, иако заштићени законским регулативама, потпуно запостављени од стране научне и опште јавности, те је наш циљ да вратимо фокус на заборављене бисере наше природе и сачувамо их од заборава.

Кроз овај пројекат планирана је израда серијала кратких документарних емисија о недовољно познатим заштићеним подручјима Србије. Серијал започињемо причом о значају водених екосистема који се налазе у оквиру “Споменика природе” – најмањих заштићених подручја наше земље којих бројчано има највише, а која су недовољно истражена и запостављена у јавности. Желимо да нагласимо важну улогу науке, али и подједнако важну улогу локалног становништва и других актера у конзервацији и одрживом управљању овим заштићеним подручјима.

Промотивни видео серијала, састављен из оригиналних кадрова, музике и нарације чланова нашег тима, али и будуће кратке документарце можете погледати на нашем YouTube каналу.

Пројекат је финансијски подржан од стране The Rufford Small Grants фондације из Велике Британије.

Руководилац пројекта: Димитрија Савић-Здравковић

Званични сајт пројекта: http://hiddenserbia.bddsp.org.rs/

Текст објављен на сајту БДДСП.

Овим пројектом желимо да инспиришемо научнике, уметнике и љубитеље природе за даљи рад и међусобну сарадњу, па вас овом приликом позивамо да нам се придружите!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *