Прве заједничке активности на пројекту „Угрожени дневни лептири Србије“

За овај кратак период од почетка активности на пројекту „Угрожени дневни лептири Србије – заједно смо јачи!“ урађен је велик део планираних задатака. У Зајечару је крајем априла организован састанак чланова пројектног тима, како би договорили детаљан план активност, а поред тога је организован и Вики маратон током којег смо писали текстове о дневним лептирима за српску Википедију. Састанку су поред домаћина (Милош Поповић, Ана Голубовић и Рајка) присуствовали тимови из Новог Сада, Београда и Ниша. Учесници на пројекту су чланови удружења БД „Др Сава Петровић“, НИДСБЕ „Јосиф Панчић“ и „ХабиПрот“ као и велики број појединаца из целе Србије.

   

Део екипе је обишао терен у околини Зајечара, мапирао ускршњег и ђурђевданског лептира и прикупио пуно података о биодиверзитету зајечарске околине. Пратећи договорену методологију, чланови тимова су након састанка наставили истраживања у задатим регионима и прикупили завидан број података о распрострањењу ове две врсте. Колико смо постигли за свега пар недеља истраживања можете пратити на мапама у Биологеру (Zerynthia cerisy и Zerynthia polyxena). Ове активности ће бити настављене и наредне године, након чега ћемо имати далеко бољу слику о томе где наши празнични лептири живе.

Успех пројекта се може пратити кроз податке који редовно пристижу у Биологер. За неколико месеци имамо преко 70 регистрованих чланова и близу 4000 налаза са терена, а надамо се да ће Биологер ускоро бележити и остале групе животиња. Свако ко жели да се прикључи више је него добродошао! Литературни налази о дневним лептирима такође налазе свој пут ка бази података и већ смо дигитализовали око 30000 уноса. Програм доделе малих грантова за теренска истраживања је недавно почео, тако да позивам све фотографе и љубитеље лептира да се јаве и направе план за мали излет у својој околини. Од пројекта ћемо моћи да покријемо трошкове хране и пута до оближњих локација. Можете се прикључити и тако што ћете помоћи у трагању за циљним врстама, дигитализацији података или промоцији пројекта. Можете нам помоћи у писању текстова за врсте у Биологер бази, допуни чланака на Википедији или текстова на wildbalkans.com, Фејбуку и у другим медијима.

Аутори текста: Бојана Надаждин, Бојана Матић и Милош Поповић

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *