Дивљи Вики Паркови 1

Пројекат „Дивљи Wики Паркови“ реализовали су чланови Биолошког друштва „Др Сава Петровић“ уз финансијску помоћ Викимедије Србије. Овај пројекат имао је за циљ, како истраживање фауне птица у четири највећа парка у Нишу (Парк Чаир, Спомен парк Бубањ, Парк Светог Саве i Нишка тврђава), тако и упознавање нишлија са врстама птица које могу срести у свом најбижем парку.

Попис врста птица

Истраживање фауне птица вршено је кроз организовање теренских обилазака и константно праћење и посматрање птица од јуна до септембра. Током обиласка паркова чланови пројектног тима настојали су да фотографишу што више врста птица, али се радило и на едукацији нових теренаца (чланова БД) који су кроз практичан рад на терену имали прилику да се по први пут сусретну са врстама које није лако уочити и да се опробају у детерминацији уз коришћење адекватне литературе.

Резултати

Прикупљање фотографија различитих врста птица имало је за циљ да се обогати Викимедијина остава а као једна од активности у склопу пројекта предвиђен је и уређивачки маратон за писање нових и допуну већ постојећих чланака о птицама. Иако је за потпуно познавање фауне птица на овим локалитетима потребно дуже континуирано праћење и попис врста, ипак су прикупљени подаци о присуству великог броја врста, и то:

    • Парк Чаир – 28 забележених врста
    • Спомен парк Бубањ – 37 забележених врста
    • Парк Светог Саве – 17 забележених врста
    • Нишка тврђава – 23 забележених врста

Фотографије

Обиласком паркова у дефинисаном периоду прикупљен је велики број фотографија од чега је преко 400 фотографија објављено на Викимедијиној остави.

Вики уређивачки маратон

Чланови Биолошког друштва “Др Сава Петровић” организовали су у суботу, 24. септембра у рачунарском центру Природно-математиког факултета у Нишу, уређивачки маратон и едукацију о Цреатив цоммонс лиценцама у оквиру пројекта “Дивљи Вики Паркови”. Учесници су прошли едукацију о писању текстова и објављивању на Википедији, едукацију о Цреатив цоммонс лиценцама. Свој допринос дали су и заинтересовани љубитељи природе као и сарадници из Центра за унапређење друштвене свести – Супер грађанин.

Резултат уређивачког маратона је преко 20 објављених и допуњених чланака о птицама које се могу наћи у нишким парковима (галерија).

Популаризација и представљање резултата

Као један од резултата пројекта објављена је брошура (преузмите пдф) са најинтересантнијим врстама птица у нишким парковима. Такође, израђено је преко 30 постера који су изложени у парку Чаир, 9. октобра 2016. Изложба је рађена у сарадњи са Центром за унапређење друштвене свести – Супер грађанин у оквиру „мултимедијалног изазова“.

Галерија: Мултимедијални изазов

Друга изложба одржана је у холу Природно-математичког факултета у Нишу, од 17. до 21. октобра. Изложбу су, поред студената ПМФ-а, могли да посете и сви заинтересовани грађани.

Постери


Фотографије: Марко Николић, Ђорђе Вукојевић, Данило Пенић, Милош Поповић;
Дизајн: Ђорђе Вукојевић, Димитрија Савић


Видео

Представљање пројекта „Дивљи Вики Паркови“ и изложбе постера на Мултимедијалном изазову. Гост Јована Цветковић, члан Биолошког друштва „Др Сава Петровић“ (1:43:10)